Prehrana
Prilikom planiranja prehrane djece u vrtiću vodimo računa o uravnoteženosti s prehrambenog i energetskog stajališta, o raznolikosti i kakvoći namirnica te umjerenosti prema količini i odabranim sastojcima.
Nastojimo osigurati hranu primjerenu dobnim i zdravstvenim standardima.
Organizacijom DORUČKA/VOĆNE UŽINE/RUČKA/UŽINE potiče se samoposluživanje djece u funkciji većeg osamostaljivanja i jačanja svijesti o vlastitim sposobnostima.
Pri izradi jelovnika pridržavamo se preporuka i smjernica novih Prehrambenih standarda za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću (2007.).
Prednosti novih prehrambenih standarda i jelovnika
- prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama te sezonskom voću i povrću
- koriste se razne vrste mahunarki
- u skupini mesa prednost se daje lakše probavljivim vrstama, poput mesa peradi, kunićevine, teletine i janjetine
- u skupini mlijeka i mliječnih proizvoda naglasak je na fermentiranim mliječnim proizvodima, te je određen minimalni udio mliječne masti koji se preporučuje za pojedinu dob
- prilikom pripreme hrane koristi se svježe začinsko bilje
- adekvatan unos i stalna dostupnost vode
- naglasak se stavlja i na estetiku jela i stola, te atmosferu blagovanja i dr.
Naš jelovnik je svakodnevo dostupan našim roditeljima na oglasnoj ploči.
Povrtnjak
I tako smo zbog svih gore navedenih razloga u našem dvorištu pronašli prostora i za povrtnjak za koji se brinu svi naši mališani pa smo tako jeli naše mrkvice, rajčice, korabu, salatu i dr.
Također imamo i jagode, višnje i krušku te sve sami beremo.