Skip to content

PREHRANA

Prilikom planiranja prehrane djece u vrtiću vodimo računa o uravnoteženosti s prehrambenog i energetskog stajališta, o raznolikosti i kakvoći namirnica te umjerenosti prema količini i odabranim sastojcima.

Nastojimo osigurati hranu primjerenu dobnim i zdravstvenim standardima.

Organizacijom DORUČKA/VOĆNE UŽINE/RUČKA/UŽINE potiče se samoposluživanje djece u funkciji većeg osamostaljivanja i jačanja svijesti o vlastitim sposobnostima.

Pri izradi jelovnika pridržavamo se preporuka i smjernica novih Prehrambenih standarda za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću (2007.).

OSNOVNE PREDNOSTI NOVIH PREHRAMBENIH STANDARDA I JELOVNIKA:

  • prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama,
  • sezonskom voću i povrću
  • koriste se razne vrste mahunarki
  • u skupini mesa prednost se daje lakše probavljivim vrstama, poput mesa peradi, kunićevine, teletine i janjetine
  • u skupini mlijeka i mliječnih proizvoda naglasak je na fermentiranim mliječnim proizvodima, te je određen minimalni udio mliječne masti koji se preporučuje za pojedinu dob
  • prilikom pripreme hrane koristi se svježe začinsko bilje
  • adekvatan unos i stalna dostupnost vode
  • naglasak se stavlja i na estetiku jela i stola , te atmosferu blagovanja i dr.

Naš jelovnik je svakodnevo dostupan našim roditeljima na oglasnoj ploči.

I tako smo zbog svih gore navedenih razloga u našem dvorištu pronašli prostora i za povrtnjak za koji se brinu svi naši mališani pa smo tako jeli naše mrkvice, rajčice, korabu, salatu i dr.

Također imamo i jagode, višnje i krušku te sve sami beremo.

 
Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Top