Skip to content

ADAPTACIJA

NADAMO SE DA ĆEMO VAM OVIM SAVJETIMA BAR MALO POMOĆI DA PROCES ADAPTACIJE TRAJE ŠTO KRAĆE I DA BUDE ŠTO LAKŠI ZA VAS I VAŠE DIJETE

Priprema djeteta na vrtić/jaslice vrlo je bitna i uvelike može olakšati osjetljivo vrijeme prilagodbe.

Prvi korak je pozitivan odnos roditelja prema vrtiću tj. da vrtić uvijek spominjete sa veseljem te da u razgovoru o vrtiću potičete dobro raspoloženje.

Period prilagodbe koji, ovisno o nizu čimbenika (dob djeteta, osobnost djeteta, redovitost dolazaka u vrtić, odnos između roditelja i djeteta), može biti kratak ili dug te manje ili više stresan za vas i vaše dijete.

Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju, viću, grčevito se drže za roditelja te odbijaju kontakt sa odgojateljima. Kao popratana pojava mogu se pojaviti i prolazne promjene u ponašanju kao što su razdražljivost, nemiran san, povratak na prethodnu razvojnu fazu (upotreba pelene, sisanje palca...).

No ipak, sve spomenuto dio je normalne reakcije djeteta na novi prostor, djecu i odrasle osobe.

Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece nakon što roditelj ode umiri i zaigra.

Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan, a u njemu se još ne osjećaju sigurno.

 
Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Top